perjantai 3. joulukuuta 2010

Laki jouluvaloista

§ 1

Koska on mahdotonta erotella jouluvaloja muista tilapäisistä valoista, jouluvaloilla tarkoitetaan mitä tahansa kiinteistön ikkunoihin, ulkoseiniin tai muuhun pintaan kiinnitettäviä tilapäisiä valoja, jotka näkyvät kiinteistön ulkopuolelle ja eivät ole pysyviä mainos- tai koristevaloja. Pysyviä valoja varten on anottava erikseen lupaa, josta säädetään lailla.

§ 2

Jouluvalojen käyttö on sallittua joulukuun ensimmäisenä päivänä ja siitä eteenpäin aina joulukuun 30. päivään asti. Tilapäisten valojen kiinnittämiseen muuna aikana on anottava erikseen lupaa. Jos lupaa anotaan tilapäisvaloille, jotka ovat joko punaisia tai vihreitä, tai muuten perinteisten jouluvalojen kaltaisia, lupaa ei myönnetä.

§ 3

Jouluvalojen käytöstä ennen joulukuun ensimmäistä päivää rankaistaan vääränä merkinantona kuten rikoslaissa tarkemmin säädetään.

Jos jouluvalojen käyttö sallitun ajan ulkopuolella on erityisen törkeätä, siitä rankaistaan törkeänä vääränä merkinantona kuten rikoslaissa tarkemmin säädetään.

Jos jouluvalojen käytöllä sallitun ajan ulkopuolella tavoitellaan taloudellista tai muuta hyötyä, siitä rankaistaan tuottamuksellisena vääränä merkinantona vankeudella tai ankarammin, kuten rikoslaissa tarkemmin säädetään.

§ 4

Mikäli taloyhtiö, yritys tai muu yhteisö käyttää jouluvaloja sallitun ajan ulkopuolella, kaikki yhteisön jäsenet ovat rikosoikeudellisessa vastuussa teosta.

Jos useat yrityksen tai muun yhteisön toimipisteet käyttävät jouluvaloja määräysten vastaisesti, teosta rankaistaan kovennetusti järjestäytyneenä rikollisuutena.

2 kommenttia: