sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Laki lumenluonnista

1 Luku

Lumenluonnin luonteesta ja lain toimeenpanosta

§ 1

Lumenluonnilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia toimenpiteitä, joilla millään tavalla siirretään enemmän kuin kymmenen litraa lunta tai jäätä enempää kuin kaksi jalkaa mihinkään suuntaan.

§ 2

Tämä laki on voimassa toistaiseksi. Sitä sovelletaan aina mutta vain siellä, missä maassa on enemmän kuin tuuma tiukkaan pakkautunutta lunta.

§ 3

Tässä laissa käytetyt termit lumi ja jää tarkoittavat sellaista etupäässä vedestä muodostunutta yhdistettä, joka on tilavuudeltaan etupäässä kiinteää muttei nestettä tai kaasua. Lumen ja jään luonteen tarkemmasta määrittelystä säädetään tiedekaaressa.

§ 4

Kiistatilanteissa tämän lain soveltuvuudesta määrää valtion virallinen lumenluonnintarkastaja. Hänen tekemistään päätöksistä voi valittaa ympäristöministeriöön.

2 Luku

Lumenluonnin tarpeesta

§ 5

Mikäli maassa on enempää kuin neljä tuumaa lunta, on se luotava kaikilta julkisilta teiltä ja maakulkureiteiltä. Julkisesti pidetyt ja lain kirjaimen täyttävät jäätiet katsotaan myös julkisiksi teiksi, vaikka ne veden päällä sijaitsevatkin.

§ 6

Valtion rautatieverkko, erikseen määrätyt valtatiet, lentokenttien kiitoradat ja julkisten virastojen pihat ja parkkipaikat tulee luoda lumesta jo kun niille on kertynyt kaksi tuumaa lunta.

§ 7

Mikäli maassa on katkeamaton jääpeite yli neliöjaardin alalla, on se hiekoitettava tai suolattava kaikilta julkisilta teiltä ja maakulkureiteiltä. Julkisesti pidettyjä ja lain kirjaimen täyttäviä jääteitä ei tarvitse hiekoittaa eikä saa suolata. Mikäli jääpeite ei hiekkaa pidä ja suolaa ei ole, on se tämän lain 3. luvussa säädetyssä järjestyksessä rikottava.

§ 8

Kaikki metsät ja lehdot, niityt ja pellot on vapautettu lumenluontitarpeesta.

§ 9

Yksityiset tiet ja maakulkureitit on lumesta luotava, mikäli sitä on kertynyt enemmän kuin kahdeksan tuumaa edellyttäen, että tällainen tie täyttää kauttakulku- ja pelastustielaissa säädetyt tarpeet valtion sisäisen turvallisuuden ylläpidosta.

§ 10

Lunta ei tule luoda julkisilta tai yksityisten itse pitämiltä laduilta, mikäli ne on ladunvarteen asetetuin julkisen tiedottamisen tarpeet täyttävin merkein sellaisiksi osoitettu.

§ 11

Lumi tulee luoda tai jää murskata enintään viiden tunnin kuluessa lumisateen loppumisesta tai kyseisen pinnan jäätymisestä.

3 Luku

Lumenluonnin toteuttamisesta

§ 12

Lumenluonti ja jäänmurskaaminen tulee toteuttaa lapiolla tai kolalla sekä jäätuuralla tai rautakangella, mikäli lunta on toteutettavan työtehtävän mitassa vähemmän kuin 10 kuutiojaardia tai jäätä vähemmän kuin 50 neliöjaardia. Lumen luontiin saa käyttää aina muita välineitä, mikäli ne valtion viralliselle lumenluontitarkastajalle etukäteen jätetyssä hakemuksessa todetaan legendaarisiksi. Legendaarisuudesta säädetään perustuslaissa.

§ 13

Valtion virkahenkilöstö on § 12:ssä esitetystä vapautettu, mikäli § 11:ssa edellytetty kiireellisyystarve sitä vaatii.

§ 14

Lumea luotaessa tai jäätä murskatessa ei saa aiheuttaa vaaraa muille ihmisille tai kotieläimille. Mikäli ilmeistä vaaraa voi tällaisesta toimenpiteestä aiheutua, on työnjohtajan eristettävä työala julkisen tiedottamisen tarpeet täyttävin merkein ja valvottava työturvallisuutta henkilökohtaisesti. Vaarantavissa tilanteissa on työ välittömästi keskeytettävä.

§ 15

Mikäli lumen luontiin tai jään murskaamiseen on ryhdyttävä, mutta ilman lämpötila alittaa veden jäätymispisteen enemmällä kuin 20 celsiusasteella, tulee työntekijöillä olla mahdollisuus lämmitellä lämmitetyissä sisätiloissa vähintään neljännes työajasta eikä työtä näin saa heillä teettää enempää kuin kahdeksaa tuntia yhtäjaksoisesti ilman ei vähempää kuin neljän tunnin lepoa.

§ 16

Koneellinen lumenluonti ja jään murskaaminen edellyttää työvälineiden virallista hyväksyttämistä ja työntekijöiden niihin ohjeistamista kuten muualla hyvästä työtavasta säädetään. Tällaiset työkoneet on tarkastettava vuosittain ennen niiden käyttöönottoa sekä aina kun niissä on rikkoontumisen tai muun syyn vuoksi tehty korjauksia.

4 Luku

Lumenluonnin ympäristövaikutuksista

§ 17

Luotua lunta tai murskattua jäätä ei saa kasata sellaiseen paikkaan, jossa se sulaessaan aiheuttaa vaaraa ihmisille, kotieläimille tai kiinteistöille.

§ 18

Taajamasta, maakulkureitiltä tai teollisuusalueelta luotua lunta tai murskattua jäätä ei saa kasata sellaiseen paikkaan, josta se sulaessaan pääsee puhdistamatta vesistöön tai virkistysalueelle. Poikkeuksen tähän säädökseen asettavat julkisesti pidetyt ja lain kirjaimen täyttävät jäätiet, joilta saa sekä lumen että jään siirtää muualle saman vesistön valuma-alueelle, ellei siihen ole syystä tai toisesta päässyt poltto- tai voiteluainetta valumaan, milloin tulee menetellä kuten muuten tässä säädetään.

§ 19

Lunta ei saa tieten tahtoen luoda pois sellaisen talon ympäriltä, jonka kivijalka johtaa ilmaa rakennukseen, ellei tähän työhön ole talon omistajien yksimielistä lupaa.

5 Luku

Lumenluonnin tekemättä jättämisestä

§ 20

Edellä säädettyjen toimenpiteiden tekemättä jättämisestä seuraa rikosoikeudellinen vastuu yhteisöllisen välinpitämättömyyden rikosnimikkeellä. Mikäli edellä mainitusta välinpitämättömyydestä on seurannut henkilövaurioita, kotieläinten menetyksiä tai vaurioita kiinteistöille vastuu käsitellään kovennettuna.

§ 21

Kaikki lumenluontia ja jään murskaamista koskevat kiista- ja rikosasiat käsitellään tapahtumakunnan käräjäoikeudessa. Mikäli lunta tai jäätä on siirretty toisen kunnan puolelle lakia rikkovalla tavalla on sen kunnan käräjäoikeuden asia käsiteltävä, jonka alueella lakia on ensin rikottu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti