maanantai 14. toukokuuta 2012

Laki kirjastojen suojelemisesta ja kansakunnan sivistyksen pelastamiselta raakalaismaisilta tuhotöiltä

Me Suomen suurruhtinas, Keisarillisen Aleksanterin yliopiston valtakunnankansleri ym., teemme armollisesti tiettäväksi tämän lain Suomen suuriruhtinaallisen oikeustasavallan sivistyksellisen kulttuuriperinnön turvaamisesta taantumuksellisten kansanvihollisten raakalaismaisilta tuhotöiltä sen tieteellis-rationaalisen objektiivisen kaitselmuksen avulla joka on Suomen suuriruhtinaallisen oikeustasavallan armollinen lainsäädäntö.

1 luku

1 §

Soveltamisala

Tämän lain armollisen suojeluksen alaisina ovat kaikki julkiset kirjastot, niin kuntien, valtioiden, yliopistojen kun muiden julkisten tahojen ylläpitämät, joissa oleva aineisto on joko kirjastossa luettavissa tai sen ulkopuolelle lainattavissa.

Tämän lain piiriin voidaan katsoa kuuluvan mikä tahansa sellainen tila, mukaanlukien ajoneuvot, jossa on, on ollut tai tulee Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan yleisliittolaisen virkamiehen tieteellis-objektiivisen täsmällisen intuition mukaan tulevaisuudessa olemaan yksi tai useampi kirja, muu painotuote tai tallenne tahi niihin rinnastettavissa oleva esine.

2 §

Kirjastojen henkilökunta

Kirjastojen henkilökuntaan katsotaan kuuluvan kaikki ne Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan yleisliittolaiset virkamiehet jotka työskentelevät 1 § 1 momentissa tarkoitetussa kirjastossa. Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan yleisliittolaisina virkamiehillä on heillä kaikki ne oikeudet joista pakkokeinolain 5 § ja muualla on erikseen armollisesti säädetty.

Sellaiset henkilöt, jotka työskentelevät 1 § 2 momentissa tarkoitetussa tilassa tai sellaisen omistavat tahi siinä asuvat tai muuten oleskelevat, tai ovat oleskelleet, tai joiden voidaan katsoa sellaisessa tilassa tulevaisuudessa mahdollisesti oleskelevan, mutta jotka eivät ole Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan yleisliittolaisia virkamiehiä joiden voidaan katsoa olevan kyseisen kirjastoon rinnastuvan instanssin palveluksessa, voidaan laskea kirjaston henkilökunnaksi siltä osin kun se tuo heidät tämän lain kirjastohenkilökuntaan kohdistuvien rangaistussäädösten piiriin.

2 luku

Rikosnimikkeet ja rangaistusmääräykset

1 §

Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan sivistyksellisen kansanperinnön suojelemisen laiminlyönti

Tämän lain 1 luvun 2 § tarkoitetun kirjaston henkilökunnan velvollisuus on ylläpitää lain 1 luvun 1 § tarkoitettujen kirjastojen lainattavaksi tai muuten käyttöön tarjoamaa aineistoa, erityisesti kirjoja mutta myös kaikkea muuta aineistoa, hyvässä ja käyttökelpoisessa kunnossa.

Mikäli kirjaston kokoelmista tavataan aineistoa, johon on tehty tämän lain 2 luvun 5 § tarkoitettuja merkintöjä tai kohdistettu muita samassa pykälässä tarkoitettuja rikkomuksia, on niitä kirjaston virkailijoita joka kyseisestä aineistosta vastaavat tai joiden voidaan katsoa siitä vastaavan, rangaistava istuttamalla jalkapuuhun vuorokaudeksi sekä kansalaisluottamuksen menettämisellä ja virasta määräaikaisesti pidättämällä vuodeksi. Samoin rangaistakoon kirjaston johtajaa sekä muita esimiehiä kuten käräjäoikeus arvauttaa.

Mikäli kirjaston kokoelmista tavataan aineistoa, johon on tehty tämän lain 2 luvun 6 § tarkoitettuja merkintöjä tai kohdistettu muita samassa pykälässä tarkoitettuja rikkomuksia, rangaistakoon kuten edellä, mutta lisäksi tuomittakoon kuritushuoneeseen vähintään yhdeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi sekä sotilasarvon alentamisella yhdellä arvoasteella. Samoin rangaistakoon kirjaston johtajaa sekä muita esimiehiä kuten käräjäoikeus arvauttaa.

Mikäli kirjaston virkailija lainaa tai muuten antaa kirjaston aineistoa sellaisen henkilön käyttöön, joka on menettänyt kansalaisluottamuksensa, on virkailijaa sekä hänen esimiestään ja kirjaston johtajaa rankaistava kuten 2 momentissa.

2 §

Törkeä Suomen suurruhtinaallisen oikeustasavallan sivistyksellisen kansanperinnön suojelemisen laiminlyönti

Mikäli kirjaston kokoelmista tavataan sellaista aineistoa, johon on tehty tämän lain 2 luvun 7 § tarkoitettuja merkintöjä, vetäköön koko kirjaston henkilökunta vähintään 10 päiväsakkoa kuten käräjäoikeus arvauttaa, ja istutettakoon heitä jalkapuussa vuorokausi. Lisäksi tuomittakoon se kirjaston virkailija, jonka kyseisestä aineistosta katsotaan vastanneen, sekä kirjaston johtaja, maanpetoksesta siten kuin rikoslaissa säädetään.

3 §

Kirjaston aineiston tuhoaminen eli sivistyksellinen maanpetos

Joka laiminlyönnin tai muun huolimattomuuden kautta tuhoaa tai muulla tavalla saattaa käyttökelvottomaksi kirjaston hänelle lainaamaa tai muuten käyttöön antamaa aineistoa, tai vahingoittaa sitä, tuomittakoon sivistyksellisestä maanpetoksesta korvaamaan aineiston täysi arvo kirjastolle, sekä istutettakoon jalkapuuhun vuorokaudeksi ja tuomittakoon kuritushuoneeseen kuten käräjäoikeus arvauttaa, kuitenkin vähintään vuodeksi.

Mikäli käräjäoikeus katsoo tehdyn vahingon olleen luonteeltaan lievää, voidaan kuritushuonerangaistus armollisesti muuntaa kansalaisluottamuksen menetykseksi.

4 §

Törkeä sivistyksellinen maanpetos

Joka tarkoituksellisesti vahingoittaa tai tuhoaa kirjastolle kuuluvaa aineistoa tuomittakoon törkeästä sivistyksellisestä maanpetoksesta kansalaisluottamuksen ja sotilasarvon pysyvällä menetyksellä, sekä kuritushuoneeseen kuten käräjäoikeus arvauttaa, kuitenkin vähintään kymmeneksi vuodeksi.

Rikoksenuusija tuomittakoon maanpetoksesta kuten rikoslaissa tarkemmin säädetään.

5 §

Lievä kirjastorikos

Joka tekee kirjaston aineistoon merkintöjä lyijykynällä tahi siihen verrattavalla merkintävälineellä, jonka tekemät merkinnät on mahdollista helposti poistaa, tuomittakoon pakkotyönä tekemänsä merkinnät poistamaan, sekä lievästä kirjastorikoksesta istutettavaksi jalkapuussa vuorokaudeksi, sekä kansalaisluottamuksen menettämisellä kuudeksi kuukaudeksi.

6 §

Kirjastorikos

Joka tekee kirjaston aineistoon merkintöjä mustekynällä tahi siihen verrattavalla merkintävälineellä, jonka tekemiä merkintöjä ei ole mahdollista helposti poistaa, tuomittakoon kuritushuoneeseen vähintään viideksi vuodeksi, sekä sotilasarvon ja kansalaisluottamuksen pysyvään menetykseen.

Joka toisen tai useamman kerran syyllistyy 5 § säädettyyn lievään kirjastorikokseen tuomittakoon kuin 1 momentissa, mutta alennettakoon hänen sotilasarvoaan vain yksi aste, ja olkoon kansalaisluottamuksen menetys kestoltaan vain viisi vuotta.

7 §

Törkeä kirjastorikos

Joka tekee kirjaston aineistoon merkintöjä korostuskynällä tahi siihen verrattavalla raakalaismaisella tuhovälineellä, tuomittakoon maanpetoksesta kuten rikoslaissa säädetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti